Εκπαιδευτικά προγράμματα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Το “Κεραμείον” επιμελείται και παρουσιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα για την τοπική κεραμική σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι επισκέπτες του, οικογένειες, μαθητές σχολείων όλων των βαθμίδων, σπουδαστές καθώς και ομάδες ενηλίκων, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στο χώρο της έκθεσης μία εικοσάλεπτη παρουσίαση – γνωριμία με την κεραμική τέχνη που περιλαμβάνει ιστορικές αναφορές αλλά και στοιχεία από τις τεχνικές που εφαρμόζονταν στην πανάρχαια τοπική αγγειοπλαστική.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

Επίσης παρουσιάζεται πρόγραμμα σε μορφή σεμιναρίου με λεπτομερή έκθεση των υλικών , των εργαλείων και των σταδίων κατασκευής των κρητικών αγγείων.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Επίσκεψη – ξενάγηση στα παλαιότερα εργαστήρια του χωριού σε μια όμορφη διαδρομή από τη νότια έξοδο του χωριού, στην περιοχή Λιβάδι.
  • Εξόρυξη της πρώτης ύλης λεπίδας και χώματος από τ’“Αόρι” και παραγωγή του πηλού με τα υλικά αυτά, στο χώρο του υπαίθριου εργαστηρίου.
  • Αναλυτική παρουσίαση των σταδίων κατασκευής αρχαίων αγγείων και η κατανόηση κατασκευής των σύνθετων αγγείων.
  • Διακόσμηση με παραδοσιακά μοτίβα, χρησιμοποιώντας πινέλο από μαλλί προβάτου (πλοκός) και στίλβωμα με το βότσαλο.
  • Παρουσίαση του κυλινδρικού ξυλοκάμινου και της λειτουργίας του, εφόσον έχει προγραμματισθεί ψήσιμο αγγείων
  • Γνωριμία με τις φόρμες και τις χρήσεις των παλαιών αγγείων.

Η διάρκεια του σεμιναρίου και ο αριθμός των συμμετεχόντων καθώς και το κόστος συμμετοχής καθορίζονται έπειτα από συνεννόηση.

ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ

Για εκείνους που επιθυμούν να συμμετέχουν σε ένα βιωματικό εργαστήρι διάρκειας μίας ώρας που περιλαμβάνει μία μικρή εισαγωγή στην τοπική κεραμική και κατασκευή αγγείου με πηλοπλαστική ή στον τροχό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Στο “Κεραμείον” ξαναγεννιούνται οι αρχαίες τεχνικές της κεραμικής και εφαρμόζεται  η Πειραματική Αρχαιολογία